Luchthavens Oostende-Brugge en Antwerpen blikken terug op sterke zomervakantie

De luchthavens van Antwerpen en Oostende-Brugge blikken positief terug op de zomervakantie. De luchthavens verwelkomden bijna 50% meer passagiers dan een jaar geleden. Na twee jaar vol reisbeperkingen door corona hebben reizigers duidelijk opnieuw in om met het vliegtuig op vakantie te vertrekken. Daarbij kiezen vakantiegangers meer en meer voor regionale luchthavens. De Luchthavens van Oostende-Brugge en Antwerpen verwelkomden deze zomervakantie in totaal net geen 160.000 passagiers. 

Reizen via de regionale luchthavens zit in de lift. De regionale luchthavens van Oostende-Brugge en Antwerpen verwelkomden deze zomer opvallend meer passagiers. In totaal reisden deze zomervakantie 158.614 reizigers via de regionale luchthavens, een stijging van 48% tegenover 2021 en opnieuw 80% van het aantal passagiers dat in 2019 – voor corona – via onze luchthavens reisden. 

Luchthaven Antwerpen: « 96% van aantal passagiers in 2019 »

In juli en augustus kozen 64.529 passagiers voor Luchthaven Antwerpen om op reis te vertrekken. Dat is een stijging van 72% ten opzichte van vorig jaar en 97,3% van het aantal reizigers dat in de zomer van 2019 – voor corona – voor onze luchthaven koos. Een zeer positief resultaat dat hoger ligt dan het verwachte passagiersaantal. « De luchthaven heeft een zeer sterke zomer achter de rug », zegt CEO Eric Dumas. « Er werd deze zomer opnieuw volop gereisd en we merken meer en meer dat mensen een vertrek en aankomst via een regionale luchthaven verkiezen. » 

In totaal reisden dit jaar al 191.000 passagiers via de Antwerpse luchthaven. Dat is maar liefst 96,3% van het aantal passagiers dat we in dezelfde periode in 2019 mochten verwelkomen. « Het geeft iedereen op de luchthaven een enorme boost om deze mooie cijfers te zien. De luchthaven blijft hard inzetten om in de toekomst nog meer passagiers te verwelkomen. Tussen 19 september en 25 oktober zal de luchthaven tijdelijk gesloten zijn. Dan wordt de startbaan voorzien van een nieuwe toplaag. Deze werken zijn essentieel om ook de komende jaren honderdduizenden vakantiegangers te kunnen verwelkomen », zegt Dumas.

Eind december verwelkomt de luchthaven met SkyAlps ook een Italiaanse maatschappij. SkyAlps zal wekelijks 3 vluchten uitvoeren naar Bolzano in de Italiaanse Dolomieten. 

Top 3 zomerbestemmingen vanuit Luchthaven Antwerpen

1) Alicante
2) Malaga
3) Ibiza

Zakenvluchten

De zaken- en privéluchtvaart zit in de lift op Luchthaven Antwerpen. De markt heeft een snel herstel gekend na de coronapandemie. Sinds juni 2021 overstijgen de business en private vluchten de cijfers van 2019. Dit jaar werd bij het aantal zakenvluchten al een stijging van meer dan 16% genoteerd ten opzichte van dezelfde periode in 2019. En deze zomer werden opnieuw records gebroken. Het aantal zakenvluchten via Luchthaven Antwerpen lag in juli en augustus maar liefst 29% hoger dan tijdens de zomer van 2019.

« Dankzij privéjet maatschappijen zoals Flyinggroup, ASL Group, The Aviation Factory en Deutz Aviation die allemaal in Antwerpen gevestigd zijn en wereldwijd bekend zijn, bloeit de business/private luchtvaart in Antwerpen als nooit tevoren », zegt CEO Eric Dumas.

Luchthaven Oostende-Brugge

In juli en augustus kozen 94.085 passagiers voor Luchthaven Oostende-Brugge voor hun vakantie. Dat is een stijging van 34% in vergelijking met 2021. Reizigers konden deze zomer kiezen uit 13 bestemmingen in Griekenland, Spanje en Turkije. De luchthaven verwelkomde deze zomer opnieuw 73% van het aantal passagiers dat tijdens de zomer van 2019 via onze luchthaven reisden. « We zijn blij dat de mensen de weg naar onze luchthaven hebben teruggevonden », zegt CEO Eric Dumas. « De cijfers vergelijken met 2019 is moeilijk, want toen werden in totaal 22 bestemmingen aangevlogen. Deze zomer hadden we slechts 13 bestemmingen in de aanbieding vanuit Oostende. We hopen snel nieuwe bestemmingen te kunnen toevoegen. »

In totaal reisden dit jaar al 250.578 passagiers via de Oostendse luchthaven.

Top 3 zomerbestemmingen vanuit Luchthaven Oostende-Brugge

1) Alicante
2) Canarische Eilanden
3) Malaga

Regionale luchthavens populair

De regionale luchthavens bieden reizigers steeds een comfortabel vertrek zonder stress aan. De luchthavens winnen dan ook steeds aan populariteit bij de reizigers. « Wie kiest voor een regionaal vertrek, kiest meteen ook voor een comfortabel vertrek zonder stress. Op onze luchthavens heerst geen grote drukte en we zijn steeds makkelijk bereikbaar. Op onze luchthavens heerst een familiale sfeer. We raden passagiers dan ook aan om niet vroeger dan 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn. »

« De korte wandelafstanden en snelle check-in zijn voor veel passagiers de doorslaggevende factor om via Oostende of Antwerpen te reizen. Nu veel luchthavens te kampen hebben met personeels- en capaciteitstekorten kunnen de regionale luchthavens een belangrijke rol spelen. »